Suolasitruuna

Suolasitruuna

10 min. + viikko tekeytymiseen

Suolasitruuna on keittiöni perusmausteita ja sitä pitää löytyä aina kaapista. Tämä Lähi-Idän säilyke valmistuu helposti, mutta sen tekeytymistä pitää malttaa odottaa.

Suolasitruunaa käytän marinoituihin salaatteihin, papuihin, mausteisiin patoihin ja burratan kanssa. Suolasitruuna on myös herkullinen lisuke sellaisenaan: suikaloi pala ohuesti ja laita pienessä kulhossa pöytään ruoan päälle lisättäväksi. Suolasitruuna on nimensä mukaisesti suolaista, joten neljäsosa sitruunaa yleensä riittää kerralla.

Suolasitruuna säilyy valmistuttuaan kylmässä kuukausia, kunhan muistaa ottaa purkista sitruunapalan aina puhtaalla välineellä. Suolasitruunasta käytetään sen kuori ja sisus, siemenet saa helposti nypittyä pois sitruunaa käytettäessä. Suolasitruunan hedelmäliha sulaa pikkuhiljaa osaksi säilykkeen nestettä, joka muuttuu viikkojen kuluessa paksumpaa ja makeampaa. Hyödynnä myös suolasitruunan liemi, joka on suolaista ja paksua; se sopii esimerkiksi suolan sijasta mauteisiin pataruokiin tai salaatinkastikkeisiin ja dippeihin.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

10-15 luomusitruunaa

merisuolaa

steriloitu lasipurkki

Valmistus:

Leikkaa kuusi sitruunaa neljään lohkoon pituussuunnassa, niin että ne jäävät sitruunan napapuolelta kiinni toisiinsa.

Lusikoi kunkin sitruunan sisälle ruokalusikallinen karkeaa merisuolaa. Survo sitruunat tiukasti lasipurkkiin ja purista lopuksi päälle niin paljon sitruunamehua, että sitruunat peittyvät. Ripottele päällimmäiseksi vielä pari ruokalusikallista suolaa.

Sulje purkki kevyesti (niin että ilma pääsee kiertämään, mutta öttiäiset ei ryömi purkkiiin) ja anna sitruunoiden tekeytyä huoneenlämmössä pimeässä, vaikkapa kuivakaapissa.

Viikon päästä sitruunat voi siirtää jääkaappiin, mutta voit myös fermentoida niitä huoneenlämmössä pidempään.

Sitruunat jatkavat jääkaapissa tekeytymistään ja viikon sisällä maisteltu sitruuna on tiiviimpi ja raikkaampi, kun taas muutaman kuukauden muhinut sitruuna on suutuntumaltaan hillomaisempi ja liemensä pyöreämpi ja täyteläisempi.