Silkkinen nokkoskeitto

Silkkinen nokkoskeitto

20 min.

Kun ensimmäiset herkät nokkoset puskevat keväällä maasta, voi hihkua onnesta sillä silloin villiyrttikausi on päällä. Ei tarvitse olla erityisen vihkiytynyt hortoilija, jotta voi hyödyntää lähimetsissä kasvavia luonnon antimia, jo pelkän nokkosen tunnistamisella ja käyttämisellä pääsee pitkälle.

Tämä keitto on yksi omista suosikeistani. Se on perunan ansiosta silkkinen, mutta aivan tavallinen sosekeitto tämä ei ole: lopuksi lisätty hapankaali sekä nopeasti oliiviöljyssä paistetut nokkosen lehdet tekevät keitosta kauniin katseelle ja erityisen terveellisen vatsalle.

HUOM! Keittoa tulee tällä reseptillä paljon, noin 8 annosta, joten se sopii mainiosti perheen parin päivän ruoaksi ja keittopohjaan voi laittaa muitakin haluamiaan herkkuja kuin hapankaalia. Sopparesepti on myös helppo puolittaa.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

2 litraa nokkosta

12 jauhoista perunaa

1 purjo

2 valkosipulin kynttä

12 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota (tai kasvisfondia)

oliiviöljyä

suolaa & mustapippuria

lisäksi: 

hapankaalia

maustamatonta jogurttia tai kaurafraichea

Valmistus:

Perkaa nokkoset ja pese runsaassa kylmässä vedessä. Kuivaa salaattilingolla. Kuori perunat ja puolita. Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti, suikaloi.

Kuumenna tilkka oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa, lisää purjot ja kuullota pehmeiksi. Lisää perunat, vesi ja kasvisliemikuutiot ja keitä, kunnes potut ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia. 

Lisää sitten ¾ osaa nokkosista, kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa. Tiristä jäljellä olevat nokkoset öljyssä muutamassa erässä noin 30 sekuntia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille. Säästä öljy. Suolaa lehdet ripauksella sormisuolaa.

Tarjoa keitto hapankaalin ja jugurtin kera ja viimeistele annos nokkosen lehdillä ja tipalla oliiviöljyä.