Vihreä Pastasalaatti
20 min. + jäähdytys kylmässä
On aika tuoda pastasalaatti takaisin! Se on saanut väistyä juhlapöydästä jännittävämpien trendiruokien tieltä, mutta tällä reseptillä pastasalaatti on syytä nostaa taas pöydän keskiöön. Vihreässä pastasalaatissa on on puolet vihreää ja puolet täysjyväpastaa, jonka rakenne sopii täydellisesti kylmiin salaatteihin.
Vihreä Pastasalaatti on vegaaninen, jos jätät viimeistelemättä sen juustolla.
Vaihtele salaatin vihreitä kauden mukaan; keväällä parsaa, kesällä kurkkua, varsiselleriä tai purjoa, syystalvella lehtikaalia tai suikaloitua ruusukaalia.
Ohje onnistumiseen: Ennen kuin keität broccolinit ja pastan, mausta keitinvesi huolellisesti. Pastasalaatin pääraaka-aineen eli pastan pitää keittyä suolaisessa vedessä, tai lopputulos jää platkuksi. Laita 1 kukkurallinen rkl karkeaa suolaa 4 litraan vettä. Maista vettä: sen pitäisi maistua suolaiselta mutta ei niin tuhdiltä että pitää heti juoda vettä perään.
Reseptin on luonut Meri-Tuuli.
Ainekset:
250 g broccolinia
500 g täysjyväpastaa (esim. Torino kierre)
1-2 rkl Dijon-en-grains täysjyväsinappia
1/2 dl punaviini- tai valkoviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä
ripaus kuivattua oreganoa
150 g pakasteherneitä, sulatettuna
1 1/2 dl vihreitä oliiveja, viipaloituna
kourallinen kapriksia
2 kevätsipulin vartta (tai vihreä osa purjosta), ohuesti suikaloituna
kourallinen hienonnettuja yrttejä (esim. persilja, tilli, korianteri, basilika, lipstikka…)
1/2 sitruunan kuoriraaste
50 g babypinaattia
Appenzellerjuustoa (tai muuta lemppariasi)
lisäksi suolaa & mustapippuria myllystä
Valmistus:
Kiehauta iso kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Leikkaa broccolineista kuiva kanta pois, lisää broccolinit veteen ja keitä 2-3 minuuttia, nosta pihdein vedestä.
Kaada pasta keitinveteen ja keitä paketin ohjeen mukaan. Valmista sillä välin salaatin pohja.
Mittaa täysjyväsinappi, etikka ja oliiviöljy isoon sekoituskulhoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja kuivatulla oreganolla. Vispaa kastike sileäksi.
Lisää kulhoon herneet, viipaloidut vihreät oliivit, kaprikset (isot kaprikset voi myös viipaloida), hienonnettu kevätsipuli ja yrtit. Hienonna broccolinit pikkurillin pään kokoisiksi paloiksi ja lisää kulhoon.
Kun pasta on kypsää, kaada se siivilään ja huuhtele kylmän veden alla jotta pasta jäähtyy. Kaada hyvin valutettu pasta kulhoon muiden ainesten päälle.
Kääntele pastasalaatia varovasti, jotta kaikki ainekset sekoittuvat keskenään, myös kastikkeeseen. Raasta halutessasi päälle sitruunan kuorta. Sekoita ja maista, säädä suolaisuus sopivaksi.
Laita salaatti kylmään jäähtymään kokonaan ja maustumaan. Ennen tarjoilua sekoita salaattia vielä kerran huolellisesti ja kerrosta se babypinaatin kanssa laakeaan salaattikulhoon. Viimeistele juustolla, jos haluat.