Kurkuma-kukkakaalikeitto

30 min.

Keltainen kurkuma-kukkakaalikeitto sisältää aivan tavallisia kasviksia, mutta ei ole maultaan ihan tavanomainen: keiton hohtava väri ja maku tulevat inkivääristä, kurkumasta ja mausteista, jotka pyöräyttävät tusinavihannekset kukkakaalin ja perunan taivaalliseksi elämykseksi. 

Reseptin on tehnyt: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

5 perunaa

½ kukkakaali

1 sipuli

1 kourallinen pensaspapuja

3 cm pätkä inkivääriä

3 valkosipulin kynttä

1 tlk kookosmaitoa

vettä 3 purkillisen verran

4 kukkurallista ruokalusikallista punaisia linssejä

2 rkl curryjauhetta

1 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa

1 tl suolaa

viimeistelyyn chililastuja

Valmistus:

Kuori perunat ja paloittele ne. Irroita kukkakaalin nuput ja jaa ne suupalan kokoisiksi, leikkaa kuorittu jalka paloiksi ja irroita myös lehdet. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois. Kuori inkivääri ja hienonna, kuori ja viipaloi valkosipulit. Laita pavut ja lehdet sivuun, laita muut kasvikset isoon kattilaan. 

Kaada kookosmaito kattilaan, mittaa sitten kookosmaitotölkillä 3 purkillista kylmää vettä keittoon, yhteensä 1,2 l vettä. Lisää punaiset linssit ja mausteet. 

Kiehauta ja keitä keittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa, samoin halutessasi muita mausteita. Kun liemi on täydellistä, lisää pavut ja kukkakaalin lehdet ja keitä vielä minuutin verran. 

Tarjoa chililastujen kanssa. 

VINKIT ONNISTUMISEEN:

Käytä keittoon kukkakaalista myös sen jalka ja lehdet, nämä ovat lempiosiani tässä kasviksessa; kuorin jalka kevyesti ja lisää keittoon kukkakaalin nuppujen kanssa. Lehdet lisätään keittoon ihan lopussa.

Punaiset linssit tuovat keittoon rakennetta: ne ovat linssiperheen herkimmin ylikeittyvät ja hajoavat linssit – parhaita siis esimerkiksi sosekeitoissa – mutta tässä sopassa ne suurustavat lientä. 

Osta tuore kurkuma luomuna. Kurkuman sanotaan tekevän hyvää ja se onkin ayurvedassa keskeinen lääkemauste. Kurkuman hyödyiksi luetellaan mm. ruoansulatuksen edesauttaminen, nivelten terveys, verensokerin hallinta ja immuunijärjestelmän parantaminen.