Yrttipaahdetut vaaleaorakkaat

40 min.

Vaaleaorakas on kiitollinen sieni: kun niitä löytää, löydät yleensä yhdeltä spotilta huomattavan määrän orakkaita ja voit melkeinpä tarpoa siltä paikalta kotiin valmistamaan näitä uunissa paahdettuja yrttiorakkaita.

Käytä tähän reseptiin kaikki yrtin jämät mitä jääkaapista löytyy ja käyttämällä vähintään kahta eri yrttiä, tulee mausta rikkaampi. Syö orakkaat suoraan uunista tulleina vaikka kermaisen risoton päällä tai papumuhennoksen kanssa. Nämä ovat myös ihania paahdetulla leivällä. Jos tähteitä jää, lisää ne seuraavana päivänä pussinuudelin kylkeen.

Tähän reseptiin sopii vaaleaorakkaan sijasta myös lampaankääpä tai vaikka portobellosieni, jos et pääse sieneen.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

3 l vaaleaorakkaita

3 kourallista tuoreita yrttejä (esim. persiljaa, ruohosipulia, rosmariinia, tilliä…)

150 g voita

2 tl suolaa

Valmistus:

Puhdista vaaleaorakkaat. Ehjät sienet sopivat paahdettaviksi, silpun voit säästää esimerkiksi sienikastikkeeseen.

Silppua yrtit. Sulata voi kasarissa ja lisää hienonnetut yrtit sekä 1 tl suolaa.

Sivele sienet yrttivoilla ja laita ne leivinpaperin päälle pellille.

Paahda sieniä 220-asteisessa uunissa, kunnes se ruskistuvat. Uunista riippuen sienet kypsyvät noin 15–30 minuutissa. Käännä sienet kerran paahtamisen aikana.

Ota paahtuneet sienet pihdein kulhoon – pienemmät sienet paahtuvat isompia paloja nopeammin, joten ole tarkkana paahtamisen loppuaikana ja jätä isommat palat uuniin paahtumaan, kunnes nekin ovat valmiita. Lopuksi ripottele sienille vielä lisää suolaa ja tarjoa joko sellaisinaan tai suikaloi esimerkiksi tacojen väliin.

Älä huoli vaikka sienistä irtoaa paahdon aikana nestettä: neste tiivistyy paahdon aikana ja siinä maistuu myös ihanasti yrtit ja voi!