Harri Syrjäsen lohikeitto

noin 30 minuuttia

On lohikeittoja ja sitten on Harri Syrjäsen lohikeitto. Sen salainen ainesosa on kylmäsavulohi. Jos haluat tehdä lohikeiton ihan prikulleen kuten Harri sen tekisi, jätä pois tilli, koska se ei kuulu miehen suosikkeihin. Mutta minä pidän tillistä, joten laitan sitä keittoon reippaalla kädellä. Valitse itse kumpaan leiriin kuulut.

Resepti julkaistu alunperin Harri Syrjäsen keittokirjassa Saaristoruokaa (Otava 2015).

Ainekset:

300 g kylmäsavulohta

500 g merilohta kuutioina

1 sipuli hienonnettuna

600 g varhaisperunaa

1 litra kalalientä

kevätsipulin vartta (ja tilliä) hienonnettuna

2 dl kuohukermaa

suolaa ja pippuria

Harri Syrjänen, Meri-Tuuli Väntsi, Chez Meru. lohisoppa, lohikeitto, paras lohikeitto, resepti
Harri Syrjänen Radio Helsingin
Ruokatunti-ohjelmassa.

Valmistus:

Kuullota sipuli ja kuutioidut varhaisperunat kevyesti kattilassa. Lisää joukkoon kylmäsavulohen nahka ja vatsapalat. 

Kaada kalaliemi joukkoon ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Poista lohen nahka ja vatsapalat. 

Lisää joukkoon kuutioidut kylmäsavulohipalat ja merilohipalat. 

Keitä vielä hetki ja lisää hienonnettu kevätsipuli ja tilli. (Harri: ”Itse jätän tillin pois, sillä en pidä siitä.”) Lisää lopuksi kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. 

Tarjoa keitto gubbröralla eli muna-anjovismössöllä voidellun leivän kanssa. 

Ohjeet onnistumiseen:

Reseptissä hyödynnetään kylmäsavulohen nahka, joten osta kylmäsavulohi siivuttamattomana palana jos mahdollista tai jätä tämä työvaihe väliin.

Maista keiton maku ENNEN suolan lisäämistä, sillä ainesten oma suola saattaa riittää. Riippuu käytettävän kalaliemen ja kylmäsavulohen suolaisuudesta, miten suolaista keitto on, kun kaikki ainekset on lisätty.

Maista keiton maku ENNEN suolan lisäämistä, sillä ainesten oma suola saattaa riittää.

Riippuu käytettävän kalaliemen ja kylmäsavulohen suolaisuudesta, miten suolaista keitto on, kun kaikki ainekset on lisätty.