Osso Buco

Osso Buco

4 h – Neljälle – Maidoton

Kun haluan tarjota vieraille jotain täyteläistä ja tuhtia klassikkoa, jota on harvoin tarjolla, käännyn tämän reseptin puoleen. Klassikkoruoka osso buco, eli naudan potkakiekot ei jätä ketään liharuokien ystävää kylmäksi. Osso Buco ei ole vaikeaa valmistaa, mutta se vaatii aikaa ja vaivannäköä ja ehkä siksi sitä ei tule valmistettua niin usein kuin olisi syytä. Naudan potkakiekot on edullista lihaa ja niitä vähemmin käytettyjä ruhonosia, mutta lautasella osso buco näyttävä ja juhlava ruoka.

Vierailleni tarjoan osso buconi yleensä joko polentan tai voipapupyreen kanssa, hurmaavan voipapupyreen reseptin löydät täältä: voipapupyree

Jos jää tähteitä, osso bucon lihat kannattaa nyppiä illalla talteen rasiaan ja siivilöidä mukaan padan kastikekin: saat jo pienestä rasiallisesta mureaa lihaa ja lientä kastikkeen pastalle.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

4-6 naudan potkakiekkoa

vehnäjauhoja

2 sipulia

2 sellerin vartta

1 kokonainen valkosipuli 

2 punaista paprikaa

½ purkkia tomaattimurskaa

3 dl kuivaa marsalaviiniä (tai sherryä)

4 salvian lehteä (tai 1 tl kuivattua salviaa)

2 timjamin oksaa

oliiviöljyä paistamiseen

suolaa & pippuria

viimeistelyyn: 

tuoretta persiljaa

Valmistus:

Kuumenna uuni 150-asteiseksi.

Hienonna sipulit ja sellerin varret. Leikkaa valkosipuli kuorineen poikittain kahtia, älä irroita kynsiä ja koita pitää puolikkaat ehjinä. Poista paprikoista kanta ja siemenet ja leikkaa renkaiksi. 

Suolaa ja pippuroi potkakiekot. Puuteroi lihat kauttaaltaan vehnäjauhoilla, ravistele ylimääräiset jauhot pois. 

Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja asettele valkosipulin puolikkaat öljyyn leikkuupinta alaspäin. Paahda valkosipuleita minuutin ajan, kunnes ne ovat kullanruskeita ja nosta pihdeillä öljystä. Sitten ruskista potkakiekot kaksi kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi, molemmin puolin. Jos potkakiekko kääntyy paistettaessa kuperaksi, leikkaa saksilla sen ulkoreunaa kiertävä kalvo muutamasta kohtaa auki, jotta pihvi taas suoristuu. Nosta sivuun. 

Kuumenna tilkka öljyä padassa ja kuullota sipuleita ja sellereitä siinä. Kun ne ovat pehmenneet, lado päälle potkakiekot. Lisää pataan timjamin oksat sekä paprikarenkaat ja valkosipulit leikkauspinta ylöspäin. Revi salvian lehdet sormien välissä ja ripottele pataan. Kaada päälle tomaattimurska ja marsalaviini. 

Peitä pata kannella ja nosta uuniin ja hauduta 3-4 tuntia tai kunnes liha on täysin mureaa. Liha on mureaa kun siihen pistetty haarukka uppoaa siihen. Jos liha tuntuu vielä kumiselta eikä anna periksi, laita pata takaisin uuniin puoleksi tunniksi kerrallaan ja testaa aina kypsyys haarukalla. 

Tarkista lopuksi maku ja mausta tarvittaessa liemi suolalla. 

Ennen tarjoilua viimeistele osso buco hienonnetulla persiljalla.

Tarjoa valkopapupyreen kanssa, resepti täällä.