Pinaattilasagne

1 h valmistus, 1 h uunissa

Lasagnessa on paljon työvaiheita ja siinä sivussa tulee sotkeneeksi koko keittiön, joten kynnys ryhtyä hommaan on ymmärrettävästi korkea. Mutta vaivannäkö palkitsee, koska kaikki rakastaa lasagnea. Ja jos kaipaat klassisen bologneseversion tilalle vihreämpää lasagnea, tässä se tulee!

Pinaattilasagneen tulee kaksi eri kastiketta: klassinen béchamel ja pinaattisoosi. Näiden lisäksi laitan artisokkaa sekä kesäkurpitsaa. Se on siis umamipommi!

Saat lasagnesta vegaanisen korvaamalla béchamelin maitotuotteet vastaavilla vegaanisilla ja ripottelemalla pintaan haluamaasi vegaanista juustoa.

Vegelasagneni on freesimpi eikä reseptissä siis lotrata juustolla, mutta jos pidät lassestasi juustoisena ja tuhtina, lisää kaikin mokomin kerrosten väleihin esimerkiksi mozzarellaraastetta tai vuohenjuustoa.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

béchamel-kastike:

100 g voita

100 g vehnäjauhoja

1,2 l täysmaitoa

1 tl muskottijauhetta

2 tl suolaa

pinaattikastike:

2 sipulia

4 valkosipulin kynttä

½ dl oliiviöljyä

500 g pakastettua hienonnettua pinaattia, sulatettuna

250 g mascarponejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa

2 tl kuivattua rakuunaa

½ sitruunan mehu tai tilkka kuivaa valkoviiniä

suolaa & mustapippuria

lisäksi:

3 pientä kesäkurpitsaa (n. 750g)

ripaus suolaa

1 tlk artisokan sydämiä vedessä

1 pkt lasagnelevyjä

100 g mozzarellaraastetta

Valmistus:

Tee ensin béchamel. Ota paksupohjainen kattila tai iso kastikekasari ja kuutioi voi siihen. Lämmitä hiljaa sulaksi. Laita toiseen kasariin maito ja lämmitä juuri ja juuri kiehuvaksi.

Siivilöi jauhot sulaan voihin ja paistele keskilämmöllä sekoittaen koko ajan lastalla. Älä anna ruskistua, vaan kuplia kevyesti voissa, noin 3 minuuttia. Vaihda lasta vispilään.

Ota kauhalla lämmintä maitoa ja lisää voi-jauhoseokseen sekoittaen voimakkaasti ja rikkoen muodostuvat paakut, lisää heti perään lisää maitoa ja jatka näin kunnes puolet maidosta on käytetty ja seos sileää. Sitten voit kaataa loput maidosta mukaan kastikkeeseen, sekoita rauhallisesti seos sileäksi. Lämmitä höyryävän kuumaksi, sekoittaen kastiketta koko ajan pohjaa myöten, jotta se ei pala kiinni tai paakkuunnu.

Keitä béchamelkastiketta hiljaa n. 5 minuuttia, tai kunnes siinä ei enää maistu raa’at jauhot. Mausta kastike muskotilla ja suolalla ja nosta pois liedeltä.

Laita tällä välin kesäkurpitsat marinoitumaan. Leikkaa ne juustohöylällä, madoliinilla tai veitsellä pituussuunnassa ohuiksi, noin 2mm paksuiksi suikaleiksi ja laita suikaleet isoon kulhoon. Ripottele päälle 1 tl suolaa, sekoita ja anna mehustua ja maustua sillä aikaa kun valmistelet loput ainekset.

Tee pinaattikastike. Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet ja laita isoon pannuun tai laakeaan kasariin oliiviöljyn kanssa. Kuullota miedolla lämmöllä pehmeiksi, noin 12 minuuttia. Jos käytät sitruunan sijasta valkoviiniä, lisää tässä vaiheessa pannuun puolisen desiä valkkaria. Nosta lämpöä ja lisää pinaatti, mascarponejuusto ja rakuuna, anna rauhassa kiehahataa, mausta seos sitten suolalla. Anna jäähtyä hieman ja mausta sitten sitruunamehulla jos käytät sitä valkoviinin sijasta.

Valuta artisokan sydämet ja viipaloi muutaman millin paksuiksi suikaleiksi. Valuta kesäkurpitsakulhon pohjalta niistät tihkunut neste pois ja taputtele talouspaperilla

Kokoa lasagne: kauho lasagnevuoan pohjalle yksi kauhallinen pinaattitäytettä ja tämän kanssa yksi kauhallinen béchamelkastiketta. Asettele päälle kerros lasagnelevyjä. Lusikoi pastan päälle taas vihreää kastiketta, mutta nyt ennen béchamelia asettele väliin kerros kesäkurpitsasuikaleita ja sinne tänne muutamia artisokkapaloja. Lusikoi béchamelia päälle ja sitten taas kerros pastaa. Täytä lasagnevuoka vuorotellen järjestyksenä pasta+pinaattikastike+kesäkurpitsa+artisokka+béchamel, kunnes kaikki pinaattikastike on käytetty. Päälimmäiseen kerrokseen tulee pastaa, kesäkurpitsaa ja béchamelia, joka levitetään niin että kaikki pasta peittyy kastikkeella. Ripottele sitten viimeisenä juustoraaste.

Paista lasagne 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Jos pinta ruskistuu ennen kuin tunti on kulunut tai pasta kypsää, peitä vuoan pinta foliolla.

Anna lasagnen levähtää vartin verran ennen tarjoilua.