Puikulaveneet silliröralla

40 min., noin 20 puikulaa

Kaunis Lapin Puikula on ihanimmillaan uunissa paahdettuna. Lusikoi sen päälle täyteläistä silliröraa ja viimeistele kirjolohen mädillä ja tillillä. Saat mitä parhaimman suupalan kuohuviinin kanssa tai yhdeksi ruokalajiksi juhlabuffaan.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli Väntsi.

Ainekset:

1 kg Lapin puikulaa

rypsiöljyä

hienoa merisuolaa

silliröra:

1 prk (400g) ravintolafileitä (esim. Sillikonttori)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

150 g ranskankermaa

1 dl piparjuurituorejuustoa (tai 1 dl tuorejuustoa ja 1 rkl piparjuuriraastetta)

2 rkl hienonnettua ruohosipulia

koristeluun: 

1 sillifile

tuoretta tilliä

50 g kirjolohenmätiä

cocktailkurkkuja

Valmistus:

Tee ensin silliröra. Yhdistä ranskankerma ja piparjuurituorejuusto ja sekoita sileäksi. Ota yksi sillifile sivuun koristelua varten, siisti siitä tasainen suorakaiteen muotoinen pala ja siivuta pala ohuesti. Hienonna pois leikatut reunat sekä loput sillifileistä pienenpieneksi. Laita koristeet kelmun alle jääkaappiin odottamaan tarjoilua, lisää hienonnettu silli tuorejuustokreemiin. Siivuta kananmuna ja hienonna, lisää kreemiin. Sekoita joukkoon myös ruohosipuli, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi. 

Pese ja puolita puikulaperunat. Asettele ne leikkauspinta ylöspäin uunipellille, pirskottele päälle öljyä ja mausta kevyesti suolalla. Paahda 200-asteisen uunin keskiosassa noin 40 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä ja päältä hieman paahtuneita. Nosta uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. 

Asettele perunat tarjoiluvadille. Lusikoi silliröra perunan puolikkaille ja koristele tillillä, mädillä ja sillisuikaleilla. Leikkaa muutama cocktailkurkku ohuiksi viipaleiksi ja koristele vati kurkkuviipaleilla. Tarjoa heti.