Hibiskusdrinkki

40 min.

Hibiskuksen kukka tai kiinanruusu esiintyy päiväntasaajan maiden keittiöissä Aasiasta Väli-Amerikkaan. Siitä syntyy hurmaavia jälkiruokia, maustesekoituksia ja juomia. Ja löydät kuivattuja hibiskuksen kukkia myös suomesta etnisistä maustekaupoista, joten jos kaapistasi löytyy myöt tequilaa tai mezcalia, tee tämä kesäinen hehkeä drinkki.

Hibiskus-drinkin ohjeeseen törmäsin alunperin Bon Appétit -lehdessä ja olen tehnyt sitä omilla keikoillani ja suomentanut siitä itselleni sopivan version. Eniten aikaa menee siirappien keittelyn, mutta juoman komponentit säilyvät päiviä jääkaapissa, joten kun suurin työ on tehty, itse drinkin kokoaminen on nopeaa. Suosittelenkin keittämään siirapit ja tekemään mikserit jo hyvissä ajoin (myös puristamaan limemehua pulloon valmiiksi), jos tarjoat hibiskusdrinkkejä juhlissasi.

Tajin-maustetta saa hyvin varusteltujen hypermarkettien Meksiko-hyllyltä tai meksikolaisista kaupoista, esimerkiksi Dos Tecolotes.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

korianterisiirappi:

2,5 dl vettä

1,5 dl sokeria

5 dl korianterin lehtiä ja varsia (1 puntti tai 2-3 ruukkua)

kiinanruusutee:

7,5 dl vettä

1,5 dl hibiskuksen kuivattuja kukkia

lisäksi:

limejä

drinkin kokoaminen:

n. 1½ dl hibiskusmehua

3-4 cl korianterisiirappia

½ limen mehu

6 cl mezcalia tai tequilaa

korianterin lehtiä

jalopenoviipaleita

Tajin-maustetta

jäitä

Valmistus:

Edellisenä päivänä:

Tee ensin korianterisiirappi. Kuumenna vesi ja lisää siihen sokeri. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kun siirappi kiehahtaa, kaada se koriantereiden päälle ja painele lehtiä ja varsia alas, kunnes ne kastuvat kokonaan siirappiveteen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siivilöi ja pullota. Laita jääkaappiin.

Tee hibiskusmehu. Kiehauta vesi isossa kattilassa, sammuta liesi ja lisää kuivatut kukat veteen. Hauduta 10 minuuttia, siivilöi mehu ja pullota. Laita jääkaappiin. 

Drinkin kokoaminen:

Levitä Tajin-maustetta teelautaselle. Pyöritä limelohkoa lasin reunaa pitkin ja käännä lasi nurinpäin mausteeseen. Täytä lasi jäillä. Kaada päälle siirappi ja limen mehu, seuraavaksi mezcal tai tequila. Sekoita. Lisää hibiskusmehu ja viimeistele jalopenoviipaleilla ja tuoreella korianterilla.