Bún Cha – vietnamilainen salaatti & dippikastike

noin 10 tuntia

Vietnamilainen bún cha on kylmä possuruoka, joka on yksi minun ja mieheni suosikeista. Siinä kasataan kulhoon riisinuudeleita, tiristettyä possua, salaattia, yrttejä ja mitä kylmiä juttuja keittiö milloinkin keksii laittaa kulhoon. Annoksen juju on päälle kaadettava koukuttava kastike, nuoc cham, jossa maistuu lime, kalakastike ja valkosipuli.

Bún cha -salaattiin tulee aina riisinuudelia, yrttejä (esim. korianteria, thaibasilikaa tai kevätsipulia), salaattia ja jotain proteiinia kuten possua. Näiden lisäksi kulhoon voi laittaa esimerkiksi öljyssä rapeaksi tiristetyn kananmunan, paistettuja sieniä, kaalia, pikkelöityä retikkaa, porkkanaa, kurkkua, tofua… kurkkaa jääkaappiin! Ainekset vain silputaan, nuudelit keitetään ja liha tai muu vegeproteiini paistetaan rapeaksi kuivalla pannulla.

Tähän vietnamilaiseen salaattiin ei siis tarvita reseptiä, mutta päälle kaadettavan dippikastikkeen, nuoc chamin ohje on hyvä olla takataskussa niin ei tarvitse muistista kaivella sen suhteita.

Dippikastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa päiviä; kun pääsee nuoc chamin makuun, sitä haluaa loiskia vaikka mihin ja tämä dippihän on vähän kuin pöytämauste vietnamilaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kesärullien kanssa aivan fantastista! 

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

2 valkosipulin kynttä

1 punainen chili 

1 dl limen mehua

4 rkl kalakastiketta

1 ¼ dl sokeria

½ dl lämmintä vettä 

Valmistus:

Hienonna valkosipuli ja chili. Laita ne sekä loput ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista, kunnes sokeri on liuennut. Tarkista maku ja säädä oman maun mukaan. 

Ravista kastiketta aina ennen tarjoilua. Tarjoa bún cha -annokset niin, että jokaiselle ruokailijalle katetaan oma pieni kulhollinen dippikastiketta. 

Huom! Määrät ovat viitteellisiä, muokkaa dippikastikkeen makua oman maun mukaan. Esimerkiksi limehedelmien hapokkuus vaihtelee ja myös kalakastikkeiden ja chilien välillä on suuria maku- ja vahvuuseroja. Tällä reseptillä pääset hyvään alkuun. 

Vegaanisen kastikkeen voi tehdä esim. korvaamalla kalakastikkeen Maggi Seasoning Sauce:a tai vegaanista osterikastiketta laimennettuna tilkalla soijakastiketta (Maggia ja vegaanista osterikastiketta saa aasialaisista elintarvikekaupoista).