Kukkakaalicurry

1 h

Kukkakaaliin saa uunin grillivastuksilla hienon paahtopinnan ja tässä ruoassa hyödynnetään tätä uunin usein unohdettua toimintoa. Kukkisten paahtuessa valmistetaan liedellä samettinen currykastike, jonka kanssa kukkakaali vielä muhennetaan loppuun uunissa. Resepti on simppeli, mutta ruoka on makujen iloittelua.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

2 sipulia⁠⁠

5 valkosipulin kynttä⁠⁠

n. 4 cm pätkä inkivääriä⁠⁠

2 rkl rypsiöljyä⁠⁠

2 tl juustokuminan siemeniä⁠⁠

1 iso kukkakaali⁠⁠

2 dl maustamatonta jogurttia (tai vastaavaa vegaanista)⁠⁠

½ – 1 dl mietoa intialaista tandoori- tai currytahnaa⁠⁠

n. 2 tl suolaa⁠⁠

1 rkl curryjauhetta⁠⁠

1 tlk säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa⁠⁠

2 dl kermaa (tai vastaavaa vegaanista)⁠⁠

suolaa⁠⁠

2 dl pakasteherneitä⁠⁠

korianteria, vihreää chiliä⁠⁠

Valmistus:

1. Aseta uunin grillitoiminto päälle (sahalaita!) ja laita uuni lämpenemään niin kuumaksi kuin sen saa. ⁠

2. Hienonna sipulit ja inkivääri ja laita ne kuullottumaan öljyyn juustokuminan siementen kera. Anna hautua pehmeiksi 10 minuuttia, alenna lämpöä tai lisää öljyä jos ainekset alkavat ruskistumaan. ⁠

3. Revi kukkakaali suupalan kokoisiksi paloiksi, pese kylmällä vedellä ja laita isoon kulhoon. Lisää jogurtti, tandooritahna ja suola, sekoita niin että mausteet peittävät kukkakaalit. Levitä kukkakaalit tasaisesti isoon uunivuokaan. ⁠
⁠4. Laita vuoka uunin yläosaan ja paahda 5 minuuttia (muista laittaa hälytys), kurkkaa paahtoastetta ja jatka paahtamista aina muutaman minuutin kerrallaan, kunnes kukkakaali on pinnasta paahtunut ruskeaksi ja muutamista kohdista jopa melkein kärähtänyt. Tähän menee uunista riippuen 10-15 minuuttia.

5. Nosta paahtuneet kukkakaalit uunista, käännä uunin asetus keskilämmölle (kaksi vaakaviivaa) ja alenna uunin lämpö 175 asteeseen. ⁠

6. Lisää curryjauhe ja tomaatit sipuleiden joukkoon, nosta lämpötilaa ja paistele muutaman minuutin. Lisää sitten kerma ja sekoita. Ota liedeltä ja soseuta kastike tehosekoittimessa sileäksi. ⁠Mausta suolalla. ⁠

7.⁠ Kaada sileä kastike kukkakaalien väliin. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista currya kunnes kukkakaali on kypsää, 15-30 minuuttia. ⁠

8. Lisää lopuksi sulatetut pakasteherneet curryn päälle, lämmitä pari minuuttia uunissa jotta herneet lämpiävät.

9. Viimeistele halutessasi vihreällä chilillä ja tuoreella korianterilla. Tarjoa riisin kera.