Atomidippi

– Eli vegaaninen tahna paprikasta, aurinkokuivatuista tomaateista ja pähkinöistä.

10 min.

Atomidippi on rouhea ja rehevän makuinen vegaaninen herkku; parasta rapealle leivälle siveltynä, mutta myös oiva kun sitä käyttää voileipäkakun täytteenä. Tai simppelimmillään pidä purkillista aina jääkaapissa ja kun tulee pikkunälkä, käy dippaamassa tahnaan selleritikkuja tai endiivinlehtiä.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

n. 120 g saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä⁠

n. 150g aurinkokuivattuja tomaatteja

1 punainen paprika⁠

1 valkosipulin kynsi⁠

1 dl tuoreita yrttejä (esim. basilika, persilja, mitä kaapista löytyy)⁠

1/2 sitruunan mehu⁠

1 rkl punaviinietikkaa / valkoviinietikkaa

1 tl fenkolin siemeniä⁠

1/2 dl oliiviöljyä⁠

vettä⁠

ripaus suolaa⁠

koristeluun: chililastuja tai sumakkia

Valmistus:

1. Paahda pähkinät kuivalla pannulla keskilämmöllä. Kaada heti pannusta kulhoon ja ota sivuun 1 rkl pähkinöitä dipin viimeistelyyn. ⁠

2. Valuta aurinkokuivatut tomaatit siivilässä ja painele vielä niistä kaikki ylimääräinen öljy. Poista paprikasta kanta ja paloittele se karkeasti. Hienonna valkosipulin kynsi ja silppua yrtit karkeasti. ⁠

3. Laita paahdetut pähkinät, atomit, paprikapalat, valkosipuli ja yrtit tehosekoittimeen, lisää sitruunan mehu, etikka ja fenkolin siemenet ja soseuta tahnaksi. Lisää oliiviöljy ja surrauta vielä niin että öljy sekoittuu tahnaan. Lisää tarpeen mukaan tilkka vettä, jotta saat haluamasi dipattavan koostumuksen. ⁠

4. Lopuksi mausta dippi suolalla ja tarkista maku, lisää tarvittaessa myös happoa (sitruunamehua tai etikkaa). ⁠

5. Laita dippi kylmään. Nosta dippi vähän ennen esillelaittoa huoneenlämpöön, lusikoi tarjoiluastiaan, rouhi päälle sivuun laitetut pähkinät ja koristele chililastuilla ja halutessasi ohuella norolla laadukasta oliiviöljyä. ⁠