Bo Kho – vietnamilainen lihapata

noin 4,5 tuntia

Vietnamilaisen lihapadan maustavat sitruunaruoho ja tähtianis sekä pitkä lista muita mausteita ja kuivakaapin pata-aineksia. Älä lannistu mausteiden määrästä, kukin on paikallaan tämän padan rotevan maun ja täyteläisyyden saavuttamiseksi.

Tein tätä kerran hirvenlihasta ja sittemmin Bo Kho:sta on tullut lempitapani valmistaa hirveä – jopa vähän kuivempi lihanpala toimii kerrostettujen mausteiden kanssa. Voit tehdä Bo Khon myös naudanlihasta, kuten perinteinen tapa kuuluu.

Bo Kho tarjotaan kulhosta patonginpätkän kanssa ja niin hyvää kuin artesaanipatonki onkin, tähän ruokaan sopii parhaiten ihan tavallinen marketin vehnäpatonki.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi, kirjasta Pataruokaa (WSOY, 2. laitos 2021)

Ainekset:

1,5 kg (luullista) hirven patalihaa (rintaa, lapaa tai potkaa) tai naudan rintaa tai lapaa

4 keskikokoista, kiinteää perunaa

4 porkkanaa

50 g tuoretta inkivääriä

4 valkosipulin kynttä

1 vihreä tuore chili

4 salottisipulia

4 sitruunaruohoa

3 tähtianista

2 kanelitankoa

1 laakerinlehti

1 rkl kurkumajauhetta

1 rkl viisimaustetta

2 rkl fariinisokeria

2 rkl tomaattipyrettä

1 tlk kokonaisia kuorittuja tomaatteja

6 dl lihalientä

½ dl kalakastiketta

rypsiöljyä paistamiseen

Tarjoiluun

thaibasilikaa tai korianteria

limelohkoja

ohueksi suikaloitua sipulia

vihreää tuoretta chiliä

vehnäpatonkia

Valmistus:

Leikkaa liha noin 5×5 cm paloiksi.

Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Hienonna inkivääri,  valkosipulin kynnet, chili ja salottisipulit kulhoon. Poista sitruunaruohojen varsista kuivat osat ja hakkaa veitsen hamarapuolella varsiin kunnon lommoja, jotta maut irtoavat paremmin liemeen – älä hienonna, jotta varret on hauduttamisen jälkeen helppo poimia pois padasta.

Kuumenna padassa muutama ruokalusikallinen öljyä. Lisää sitruunaruoho ja inkivääri seos. Kuullota miedolla lämmöllä, älä ruskista.

Liemipohjan kuullottuessa kuumenna rautapannu ja siinä tilkka öljyä. Paista lihakuutiot muutamassa erässä kauttaaltaan ruskeiksi ja nosta kulhoon.

Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää pataan tähtianikset, kanelitangot, laakerinlehti, kurkuma, viisimauste ja fariinisokeri ja paistele hetki, kunnes mausteet alkavat tuoksua voimakkaasti. Lisää tomaattipyre ja kuullota hetki.

Lisää pataan lopuksi paistetut lihat, perunat ja porkkanat, tölkkitomaatit, lihaliemi ja kalakastike. Sekoita, peitä kannella ja laita 130-asteiseen uunin 5–6 tunniksi.

Ruoka on valmista, kun luut irtoavat lihasta ja liha murenee jo kevyestä haarukalla tökkäisystä. Maista liemi ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa, kalakastiketta tai fariinisokeria.

Tarjoa padan kanssa yrttejä, limeä, sipulia ja chiliä, ja dippaa liemeen patonkia.