Pikkelöity kieli

noin 5 tuntia + 7 vrk tekeytyminen

Pikkelöity kieli on niitä reseptejä, jotka tulevat usein tarpeen, mutta ovat vasta osa matkaa kohti lopullista päämäärää.

Maustamalla kielen suolaliemessä ja keittämällä sen saat tästä vaatimattomasta ja edullisesta kielestä aatelisen aineksen tavallista parempaan voileipään tai taiten tehtyyn brasserieannokseen. Ota siis edullinen raaka-aine kieli haltuun ja käsittele se oheisen reseptin mukaan.

Kun kieli on on pikkelöity ja keitetty oheisen reseptin mukaan, vain oma mielikuvituksesi on rajana kehitellessäsi toinen toistaan herkullisempia ruokia kielestä. -Ja koska kielen käsittely on jo tehty, pääset herkun pariin jopa alle vartissa, kokeile esimerkiksi jumalaista kielileipää, löydät sen tästä linkistä.

Resepti: Meri-Tuulin Fergus Hendersonin reseptistä vapaasti kääntämä ja omaan makuunsa muokkaama

Ainekset:

Kielen säilöntäliemi: 

200 g fariinisokeria

300 g hienoa merisuolaa

6 katajanmarjaa

6 neilikkaa

6 mustapippuria

2 laakerinlehteä

2 litraa vettä 

Kielen keitinliemi: 

2 l vettä

3 rkl suolaa

1 sipuli 

1 laakerinlehti

½ valkosipuli 

½ fenkoli

Lisäksi

2 valkuaista

Valmistus:

Mittaa kaikki säilöntäliemen ainekset kattilaan. Kiehauta ja laske lämpöä, keittele hiljaa 5 minuuttia, kunnes kaikki sokeri ja suola on liuennut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. 

Käsittele kieli. Pese se ja kuivaa talouspaperiin. Poista kielen kannasta rasvat ja roippeet sekä mahdollinen lihan yli ulottuva nahka. 

Aseta kieli keraamisen tai lasiseen syvään kulhoon ja kaada huoneenlämpöiseksi hautunut liemi kielen päälle. Aseta puhdas lautanen kielen päälle painoksi, jotta se pysyy mausteliemen pinnan alla ja peitä astia kelmulla. Nosta jääkaappiin viikoksi. 

Kalasta kieli ulos liemestä ja laita se kattilaan. Lisää keitinliemen ainekset. (Tässä kohtaa lähdereseptissä ei puhuta suolasta, mutta lisäsin omaan versiooni suolaa, sillä en halunnut että kielestä tihkuu kaikki suola sitä keitettäessä. Laitoin keitinvihanneksiksi mitä sattui jääkaapista löytymään.) Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hiljaa 4 tuntia. 

Nosta kuuma kieli pihdeillä keitinliemestä leikkuulaudalle ja heti kun vaan kykenet, vedä kielen nahka pois (se lähtee helpommin kuumana). Nosta kieli takaisin liemeen ja anna sen jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi, nosta sitten liemestä pois ja jäähdytä jääkaapissa, ellet tarjoa kieltä heti. 

Saattaisit pitää myös näistä: