Ajvarilla täytetty munakoiso

1h, neljälle

Uunissa paahdettu, Ajvarilla täytetty munakoiso on hehkuvan värinen ja täyteläinen kasvisruoka. Tässä on täydellinen makutrio: pähkinäisen lempeä munakoiso, paprikaisen pikantti ajvar-relissi ja suolaisen hapokas fetajuusto. Ruoan viimeistelee rapea saksanpähkinä.

Jättämällä fetan pois (tai käyttämällä maidotonta vastinetta) saat ruoasta vegaanisen. Saksanpähkinän sijasta voit laittaa vaikka pinjansiemeniä tai tietenkin hasselpähkinää.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

2 munakoisoa

suolaa

oliiviöljyä

Ajvar-relissiä

n. 100 g fetajuustoa

kourallinen saksanpähkinöitä

Valmistus:

Puolita munakoisot pituussuunnassa ja aseta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa vaaleaan sisukseen ristiviillot varovasti niin, että munakoison kuori jää ehjäksi. Valuta pintaan oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja hieman ruskistunut. 

Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja käännä grillivastuksille. Anna lämmetä sillä välin kun täytät munakoisot.

Muussaa munakoisojen pintaa kevyesti lusikalla, lusikoi päälle Ajvaria noin 1 cm:n paksuksi kerrokseksi ja ripottele päälle fetajuustoa ja saksanpähkinöitä. Nosta takaisin uuniin ja paahda grillivastusten alla, kunnes feta ruskistuu, noin 5 minuuttia. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Ajvar on Balkanin alueella suosittu paprikarelissi, jota myydään meilläkin valmiina säilykkeenä. Ajvaria kannattaa pitää aina purkillinen kuivakaapissa, sillä dippailun lisäksi se sopii myös mainiosti lämpimään ruoanlaittoon.