Arancinit

Friteeratut riisipallot parsalla ja parmesanilla

90 minuuttia + riisin jäähdytys n. 30 min.

Joka ruokakulttuurissa valmistetaan jotain ikonisia pallon mallisia ruokia ja italian lahja syötäville palleroille on arancinit. Arancineissa on aina riisiä (yleensä tähteiksi jäänyttä risottoa), juustoa ja rapea kuorrute ja ne uppopaistetaan. Riisiin voi sitten sekoittaa lähes mitä vaan: tatteja, hienonnettua parmankinkkua, sinihomejuustoa, yrttejä…

Alla on reseptini parsa-arancineille, voit reseptin avulla tehdä haluamasi makuisia palleroita. Jos et ole ennen friteerannut, älä suotta jännitä, se on helppoa! -Lue reseptin perässä olevat ohjeeni onnistumiseen.

Dippinä ohjeessa on paprikadippini, nappaa sen resepti täältä!

Arancinit voi valmistaa edellisenä päivänä ja lämmittää juuri ennen tarjoilua 200-asteisessa uunissa, noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on kuiva ja rapsakka.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Ainekset:

6 vihreää parsaa

1 sipuli

1 rkl rypsiöljyä

1 litra vettä

½ kasvisliemikuutio

2 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)

100 g parmesanjuustoa, raastettuna

100 g appenzellerjuustoa (tai muuta, voimakkaan makuista, sulavaa juustoa)

1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa tai meiramia

n. 1 tl suolaa

mustapippuria

uppopaistamiseen:

n. 7 dl rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä

kuorrutus:

1 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

3 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

Valmistus:

Tee ensin parsarisotto. Kuori parsat ja leikkaa kannasta kuiva kohta pois, mutta säästä liemen keittoon. Puolita parsatangot ja laita parsat, kantapalat ja vesi sekä kasvisliemikuutio pieneen kasariin. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä parsoja 3 minuuttia. Ongi parsatangot pois ja kasta jääkylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu. Jätä kantapalat vielä liemeen antamaan makua.

Hienonna sipuli. Lämmitä öljy korkeareunaisessa pannussa ja kuullota sipuli pehmeäksi keskilämmöllä, älä ruskista. Lisää riisit ja jatka kuullotusta, kunnes riisien pinta on läpikuultava. Lisää sitten lusikallinen parsojen keitinlientä ja ala sekoittamaan risottoa puulusikalla. Samalla kun liemi keittyy ja imeytyy riiseihin, sekoita risottoa rauhallisella, kahdeksikon muotoisella liikkeellä. Lisää aina nestettä kun pannun pohja alkaa näkymään. Jatka näin, kunnes kaikki parsaliemi on käytetty.

Nosta risotto pois liedeltä, hienonna sekaan pienenpieneksi leikatut parsan varret ja sekoita joukkoon raastetut juustot ja hienonnettu yrtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä risotto pellille jäähtymään ja nosta jääkaappiin.

Valmistele palleroiden uppopaisto. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa yhteen laakeaan kulhoon vehnäjauhot ja toiseen korppujauhot. Sekoita paprikajauhe ja suola korppujauhoihin.

Arancini, italia, antiapsto, risotto, chez meru. Meri-Tuuli Väntsi

Ota jäähtyneestä riisistä pingispallon kokoisia osioita ja pyröittele palloiksi. Pyöräytä pallero ensin vehnäjouhoissa, kasta sitten kananmunaan.  Katso että pallero kostuu kauttaaltaan kananmunasta, valuta ylimääräinen munaseos takaisin kulhoon ja pyörittele sitten pallero korppujauhoissa. Toista kunnes kaikki riisi on käytetty.

Kaada isoon, paksupohjaiseen kattilaan tai wokpannuun öljyä 4cm syvyydeltä. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Laske palleroita 3-5 kerrallaan öljyyn reikäkauhalla – älä pudota! Uppopaista 1-2 minuuttia, tai kunnes pallero on kullanruskea kauttaaltaan, nosta sitten reikäkauhalla talouspaperille kuivamaan. Jatka kunnes kaikki pallerot on paistettu.

Ohjeet onnistumiseen kun friteeraat:

  • Valitse paksupohjainen, keskikokoinen kattila, johon löytyy kansi. Pidä kansi lähellä jos öljy sattuisi syttymään tai pirkahdella voimakkaasti – kansi tukahduttaa liekit ja muut tilanteet.
  • Älä laita kuumaan öljyyn vettä ja varo ettei sinne lennä vesipisaroita, esimerkiksi juuri pestystä reikäkauhasta. Vesi aiheuttaa öljyn pirskahtelua ja kuuma öljy polttaa.
  • Siivilöi käytetty öljy harsokankaan tai tiheän siivilän läpi – voit friteerata öljyssä toisenkin kerran, kunhan vaan säilytät sen kylmässä, suljetussa pullossa.
  • Pakkaa pois heitettävä öljy tyhjään maitotetraan tai muoipulloon ja hävitä sekajätteen mukana.