Mustapapumuhennos

90 min + papujen liotus 10h

Mustapapumuhennos on yksi niistä ruoista, jonka valmistuksen opin jo lapsena isältä. Silloin 90-luvulla mustapavut eivät olleet vielä kulkeutuneet keittiöömme, vaan mössö tehtiin kidneypavuista, mutta hyvää se oli yhtälailla enkä ole muuttanut vuosien saatossa sen tekotapaa muutoin kuin korvaamalla kidneypavut mustapavuilla ja vähentämällä valkosipulin määrää.

Mustapapumuhennos menee tacoihin, nachojen dipiksi tai sen voi pidentää kasvisliemellä samettiseksi keitoksi.

Reseptissä käytetään kuivattuja papuja, mutta voit tehdä muhennoksen tölkkipavuilla. Tarvitset tällöin 4-6 prk mustapapuja. Aloita ruoan valmistus kohdasta jossa silputaan sipuli.

Ainekset:

Papujen keittäminen:

n. 4 dl kuivia mustapapuja

1 laakerinlehti

2 tl suolaa

vettä

Muhennokseen:

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

juustokuminan siemeniä

korianterin siemeniä

ripaus kurkumaa

(chiliä)

suolaa

rypsiöjyä paistamiseen

vettä

Valmistus:

edellisenä päivänä: Huuhdo pavut siivilässä ja laita isoon kulhoon runsaaseen veteen likoamaan. Jätä kulho keittiön pöydälle 10-12 tunniksi.

valmistuspäivänä: Valuta pavut. Laita ne kattilaan ja peitä vedellä. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä hiljaa 10 minuuttia, kuorien pois pinnalle kertyvän tumman vaahdon. Kun vaahtoa ei enää nouse, lisää suola ja laakerinlehti ja keitä pavut aivan kypsiksi, noin 1h. Lisää tarvittaessa vettä.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuulota öljyssä matalalla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja paistele vielä hetken.

Ongi pavuista pois laakerinlehti ja lisää pavut sipuleiden joukkoon keitinliemineen. Sekoita ja lisää tarvittaessa vielä vettä, jotta pavut juuri ja juuri peittyvät. Hauduta matalalla lämmöllä tunnin verran. Lisää vettä tarvittaessa. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.

HUOM! Pohjaan voi myös halutessaan käyttää pekonia sekä sen rasvaa kun paistaa sipulit, tulee ekstraherkullista! Tai jos ei ole vegaaneja joukossa, pieni nokare kirkastettua voita tekee muhennokselle ihmeitä.  

Muhennos tiivistyy kylmässä, joten ennen kun lämmität sitä, notkista muhennos tilkalla kylmää vettä.