Joulubrowniet

Joulubrowniet

90 min.

Muistan edelleen sen päivän kuin eilisen. Olimme hiljattain kotiutuneet sairaalasta vastasyntyneen poikamme kanssa ja Pipsa tuli perheineen vierailulle tapaamaan uutta tulokasta. Elettiin marraskuuta ja pikkujoulukausi oli juuri alkanut, joten saimme tuliaisiksi kotitekoista glögiä sekä vuoallisen Pipsan suklaabrownieita, joiden herkullisuudesta olin kuullut kylillä puhuttavan. Browniet olisivat sitten vain tuoreelle äidille, Pipsa ohjeisti. 

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

300 g tummaa suklaata (vähintään 70-prosenttia kaakaota)

200 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

2 dl sokeria

2 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

4 kananmunaa 

½ pkt piparkakkutaikinaa, sulatettuna

Valmistus:

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele noin 25 x 25 cm:n kokoinen lasinen uunivuoka.

Kiehauta vähän vettä kattilassa. Paloittele suklaa ja voi metallikulhoon ja aseta kulho kattilan päälle, kun vesi on alkanut kiehua. Anna suklaan ja voin sulaa ja hämmennä seosta välillä nuolijalla. 

Sekoita samaan aikaan toisessa kulhossa jauhot, suola ja kaakaojauhe.

Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sammuta liesi ja kaada sokerit suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota kulho pois vesikattilan päältä ja anna jäähtyä hetken aikaa. 

Lisää suklaaseokseen ensin kaksi kananmunaa ja sekoita vispilällä. Sekoita sitten joukkoon loput munat. Lisää jauhot ja hämmennä nuolijalla, kunnes ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet taikinaan. Älä sekoita liikaa, jottei browniesta tule kakkumainen.

Kaada seos vuokaan. Revi piparkakkutaikinasta paloja ja sirottele suklaan päälle. Paina piparkakkupalat suklaataikinaan.

Paista brownievuokaa puolisen tuntia; kakku pitää uskaltaa ottaa uunista, kun se on vielä keskeltä tahmea. Testaa kypsyys, kun kakku on paistunut 25 minuuttia. Jos kakun pinta on kuiva ja paistunut ja kakku ei painu sisään, kun sitä taputtaa kevyesti keskeltä kämmenellä, se on valmista. Jos kakku tuntuu vielä joustavalta, paista sitä 5 minuuttia lisää ja kokeile uudestaan. 

Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.