Hasselbackan perunat

75 min.

Hasselbackan perunat ovat vastustamattomia, etenkin kun onnistuu leikkaamaan niihin ohuenohuet viillot sekä rohkenee paahtaa ne runsaassa voissa, mielellään rautapannussa.

Tämän lapsuuteni klassikon opin valmistamaan isältäni kauan ennen kuin ryhdyin tekemään perunamuusia, niin paljon rakastin rapeakuorisia, suolaisia hasselbackoja. Perinteiseen versioon tulee myös pinnalle korppujauhoja, omaani en niitä kaipaa.

Tarjoa Hasselbackan perunat vähän paremmalla illallisella, esimerkiksi paahtopaistin tai lampaan kanssa. 2-3 pottua per syöjä riittää hyvin.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

8 kiinteää perunaa

huoneenlämpöistä voita 

suolaa

(halutessasi salvianlehtiä, leivänmuruja tai parmesanjuustoa)

Valmistus:

Kuori perunat. Aseta kaksi muovista syömäpuikkoa leikkuulaudalle vierekkäin ja aseta peruna niiden väliin. Voit leikata perunan pohjasta ohuen viipaleen pois, jotta se pysyy paikoillaan paremmin. 

Leikkaa terävällä veitsellä perunaan 1mm paksuja viiltoja alas puikkoihin saakka – perunan ylöspäin kaartuvat päädyt joutuu kuitenkin leikkaamaan varovaisesti silmäpelillä. 

Laita perunat rautapannuun viillot ylöspäin ja hiero kuhunkin perunaan 1 rkl huoneenlämpöistä voita. Mausta suolalla, ripottele päälle myös halutessasi leivänmuruja tai parmesanjuustoa. Paista 200-asteisessa uunissa 45 min – 1 h, kunnes pottujen pinta on ruskistunut. Jos haluat käyttää mausteena salvianlehtiä, sujauta jokaiseen pottuun 1–2 salvian lehteä kun paistoaikaa on enää 15 minuuttia.