Kalachowder tiristetyllä chorizolla
45 min.
Kalachowder on lohturuokaa parhaimmillaan ja se sopii tammi-helmikuulle kuin porkkana lumiukon nokaksi. Minun versioni viimeistelee tiristetty chorizo, jonka oranssi öljy tekee annoksesta liki taideteoksen! Lohtua ja inspiraatiota siis, mitä muuta sitä pakkasen sisään ajama pieni ihminen tarvitsee.
Keiton reseptin olen tehnyt alunperin Soocin kalaliemelle. Soocin toiminnan loputtua kalaliemi täytyy keittää itse, ellei kelpuuta liemikuutiota. -Tässä reseptissä on niin paljon ainesosia ja makua, että myös kaupan kuutiosta tehty liemi menettelee, mutta liemen keittäminen itse ruodoista on ekoteko ja sitä nautinnollista hidasta ruoanlaittoa josta itsekin sytyn. Joten osta kala päineen, ruotoineen – hitto osta oikein kokonainen made ja tee siitä liemi JA keitto!
Reseptin on luonut Meri-Tuuli.
Ainekset:
400 g kuhafileitä tai madetta
500 g kiinteää perunaa
15 cm pala purjoa
2 varsisellerin vartta
1 vihreä paprika
25 g voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl kuivattua rakuunaa
½ tl kuivattua timjamia
1 tl cayennepippuria
1 l kalalientä
1 ½ dl tölkkimaissia
2 dl kuohukermaa
Suolaa
Tiristetty chorizo (valinnainen):
75g chorizomakkaraa (kuiva- tai tuoremakkaraa, kumpikin käy)
1 rkl oliiviöljyä
Valmistus:
Poista leikkaamalla kuhan keskellä kulkevat ruodot. Kuutioi ja ripottele kalalle suolaa. Laita kulhossa kylmään odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa noin 2x2cm paloiksi. Puolita purjo, pese huolellisesti ja suikaloi. Poista paprikasta kanta ja kuutioi.
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää purjo ja selleri, kuullota hetken keskilämmöllä, lisää sitten valkoviini ja kiehauta. Lisää tomaattipyre ja kuivat mausteet sitten kalaliemi, perunat ja maissi. Keitä keittopohjaa 25 minuuttia, kunnes perunoiden kulmat alkavat pehmenemään.
Perunoiden kypsyessä kuori chorizomakkara ja kuutioi se alle sentin paloiksi (jos käytät tuoremakkaraa, voit puristaa sen nokareina pannuun ja paistellessa rikkoa muruksi lastalla). Laita oliiviöljy ja makkaranpalat teflonpannulle tai paksupohjaiseen kasariin ja lämmitä hitaasti kunnes makkara alkaa tirisemään. Paista makkarat rapeiksi, noin 5 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperille, säästä kuitenkin myös chorizoöljy keiton viimeistelyyn.
Mausta keitto suolalla ja lisää kala. Kiehauta taas, keitä miedolla lämmöllä 2 minuuttia ja lisää lopuksi kerma ja nosta liedeltä. Viimeistele annokset tiristetyllä chorizomakkaralla, muutamalla tipalla chorizoöljyä sekä halutessasi tuoreilla yrteillä.