Kalachowder tiristetyllä chorizolla

Kalachowder tiristetyllä chorizolla

45 min.

Kalachowder on lohturuokaa parhaimmillaan ja se sopii tammi-helmikuulle kuin porkkana lumiukon nokaksi. Minun versioni viimeistelee tiristetty chorizo, jonka oranssi öljy tekee annoksesta liki taideteoksen! Lohtua ja inspiraatiota siis, mitä muuta sitä pakkasen sisään ajama pieni ihminen tarvitsee.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

400 g kuhafileitä tai madetta

500 g kiinteää perunaa

15 cm pala purjoa

2 varsisellerin vartta

1 vihreä paprika

25 g voita

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 rkl tomaattipyrettä

1 tl kuivattua rakuunaa

½ tl kuivattua timjamia

1 tl cayennepippuria

1 l kalalientä

1 ½ dl tölkkimaissia

2 dl kuohukermaa

Suolaa

Tiristetty chorizo (valinnainen):

75g chorizomakkaraa (kuiva- tai tuoremakkaraa, kumpikin käy)

1 rkl oliiviöljyä

Valmistus:

Poista leikkaamalla kuhan keskellä kulkevat ruodot. Kuutioi ja ripottele kalalle suolaa. Laita kulhossa kylmään odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa noin 2x2cm paloiksi. Puolita purjo, pese huolellisesti ja suikaloi. Poista paprikasta kanta ja kuutioi.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää purjo ja selleri, kuullota hetken keskilämmöllä, lisää sitten valkoviini ja kiehauta. Lisää tomaattipyre ja kuivat mausteet sitten kalaliemi, perunat ja maissi. Keitä keittopohjaa 25 minuuttia, kunnes perunoiden kulmat alkavat pehmenemään.

Perunoiden kypsyessä kuori chorizomakkara ja kuutioi se alle sentin paloiksi (jos käytät tuoremakkaraa, voit puristaa sen nokareina pannuun ja paistellessa rikkoa muruksi lastalla). Laita oliiviöljy ja makkaranpalat teflonpannulle tai paksupohjaiseen kasariin ja lämmitä hitaasti kunnes makkara alkaa tirisemään. Paista makkarat rapeiksi, noin 5 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperille, säästä kuitenkin myös chorizoöljy keiton viimeistelyyn.

Mausta keitto suolalla ja lisää kala. Kiehauta taas, keitä miedolla lämmöllä 2 minuuttia ja lisää lopuksi kerma ja nosta liedeltä. Viimeistele annokset tiristetyllä chorizomakkaralla, muutamalla tipalla chorizoöljyä sekä halutessasi tuoreilla yrteillä.