Neljä illallista Tukholmassa

Kun matkustat ruotsin pääkaupunkiin, varaa pöytä ainakin jostain näistä. Neljä suosikkipaikkaani joissa illallinen, ellei jopa illalliset ovat olleet nappikokemuksia.

Muista Tukholmassa tehdä aina pöytävaraus hyvissä ajoin, siellä tykätään syödä ulkona ja jo samalle viikolle voi olla vaikeaa saada pöytää haluamastaan ravintolasta.

Agnes

Norra Agnegatan 43, Stockholm
https://restaurangagnes.com/

Kungsholmenissa oleva Agnes on matkailijan näkökulmasta melko vaatimattomalla kadunpätkällä, eli tuskin eksyt tänne päiväkävelyllä, vaikka Agnes ei olekaan kaukana Tukholman suositummista kulmista.

Agnesin lista on yksinkertainen asultaan, ruoista kerrotaan muutamalla sanalla, mutta simppeli ulkoasu tee oikeutta annosten makutykitykselle. Ruoissa yhdistyy klassinen kikkailematon keittotaito maailmalta lainattuihin makuihin. Agnesissa on ravintolan kolme tärkeintä ominaisuutta kohdillaan: viini, tunnelma ja ruoka. Tulisin tänne yhtälailla romanttiselle illalliselle, kuin isomman seurueen kanssa, jolloin voisin tilata koko listan pöytään ja maistaa kaikkea.

meri-tuuli Väntsi ruokamatka Agnes Tukholma
ruokamatka Tukholma Meri-Tuuli Väntsi Chez Meru

Oaxen Slip

Beckholmsvägen 26, Stockholm
https://oaxen.com/

Merellisen Oaxen Krogin ja sen sisarravintolan Oaxen Slipin löydät Djurgårdenista. Rakennus on venesatamassa ja näyttää sorapihoineen ulospäin vähän takapihalta, mutta itse ravintolasali aukeaa suurien ikkunoiden kautta merelle. Kävimme syömässä Slipin puolella loppusyksyn viikonloppumenun, eli suosikkimakujani sieniruoista kaloihin ja tuhteihin maltaisiin leipiin.

Oaxenin sisustus, astiat, merellinen näkymä ja tunnelma ovat ainutlaatuiset ja henkivät runollista ruotsalaisen veneenrakentajan ja saarierakon fiilistä. Vaikka olenkin vain kokenut paikan hämärtyvänä marraskuun iltana, Oaxen on varmasti aivan yhtä viehättävä kuumana kesäkuisena iltapäivänäkin.

Oaxen Slip on ravintoloista se rennompi ja fine dining kokemuksen tarjoa Oaxen Krog, jolla on kaksi Michelintähteä.

Meri-Tuuli Väntsi ruokamatka Oaxen Tukholma
Meri-Tuuli Väntsi ruokamatka Oaxen Tukholma

Napolyon Bistro & Bar

Grev Turegatan 15, Stockholm
https://www.napolyon.se

Aivan Stureplanin kainalosta, kuhisevalta turrekadulta löytyy Bistro Napolyon. Täällä olen syönyt melkein joka Tukholman reissulla, sillä Napolyon on välitön ja hyvin klassinen ranskalainen bistro. Listalta löytyy kaikki klassikot simpukoista pihveihin ja voit pistäytyä täällä kesken kaupungilla samoilun vaikka ostereilla tai leivällä, taikka varata pöydän pidemmän kaavan kursailemattomalle dinnerille. Jos listalla on kateenkorvaa, tilaa se, sillä Bistro Napolyonissa olen syönyt parhaan kateenkorva-annoksen ja tätä herkkua on harvoin tarjolla.

napolyon tukholma ravintola
Sinisimpukat Meri-Tuuli Väntsi Chez Meru

Den Gyldene Freden

Österlånggatan 51, Stockholm
https://gyldenefreden.se/kontakt/

Tämä ravintola täyttää ensi vuonna 300 vuotta. KOLME SATAA. Gyldene Fredenissä ikä näkyy siinä, miten kabinetin karmit ovat kuluneet sileiksi siitä kohtaa mihin käsi on tarttunut huoneeseen astuessa tai siinä miten lattia viettää ja kiviset portaat ovat kovertuneet keskeltä.

Gyldene Freden sijaitsee Gamla Stanilla ja jää helposti huomaamatta kun väistelee saaren mukulakivillä törmäileviä turistiryhmiä. Tänne päädyimme kerran ihan vaan siksi, että en ollut tehnyt yhdelle matkapäivälle pöytävarausta ja Gyldene Freden sattui olemaan ainoa kiinnostusta herättänyt, jossa oli aamulla paikkoja läpi soittaessani vielä tilaa.

Gyldene Freden erikoistuu husmanskostiin, eli ruotsalaiseen perinnekeittiöön. Gyldene Fredenin yksinkertaiselta ja kauden raaka-aineiden mukaan vaihtuvalta listalta löytyy esimerkiksi pateeta, silliä, lihapullia tai kesäkeittoa.

Meidät hurmasi ruoan ja viinilistan lisäksi lämmin ja mukava palvelu. Tänne kannattaa tulla paitsi puhtaiden ja klassisten makujen, myös miljöön ja tunnelman vuoksi – eritoten talvella, jolloin on mukavaa istua lämpimässä kynttilänvalossa oluen ja sillileivän kanssa ja miettiä mitä kaikkea salin vanhat seinät ovat kuulleet ravintolan pitkän historian aikana.

gyldene freden Tukholma ruokamatka